Buku Bertemu Ruas, Ini Tindakan Diambil Suharnizan Terhadap Eira. Rupanya Profil Dia Pun Bukan Calang2

Media sosial hari hangat dengan video dan kenyatan permohonan maaf usahawan produk kesihatan bernama Eiira Aziera terhadap pemilik Restoran 35 di Melak dan wanita bernama Suharnizan.

Bagaimanapun, menerusi satu hantaran oleh seorang peguam menyatakan Suharnizan yang menjadi mngsa ‘b0dy shaming’ beliau bakal meneruskan tindakan undang-undang terhadap Eiira.

Berikut adalah perkongsian peguam tersebut yang dikenali sebagai Nor Zabetha;

” Semalam saya mesej Puan Suharnizan, mngsa viral oleh seorang duta produk. Saya tawarkan untuk hulurkan bantuan secara mewakili kesnya di mhkamah.

” Keterlaluan sangat kata-kata makian terhadapnya. Kali ini, kita mesti ajar. Ajar untuk s4man di mhkamah. Ajar untuk tuntut ganti rugi sebanyak mungkin. Ajar tentang adab dan budi bahasa. Ajar supaya lebih tahu merendah diri selepas ini.

Rupanya Pn Suharnizan adalah Pesuruhjaya Sumpah

” Sewaktu saya mesej, saya semak juga profil Puan Suharnizan. Saya lihat antara profesion yang disenaraikan oleh Puan Suharnizan adalah Pesuruhjaya Sumpah.

” Pesuruhjaya Sumpah ini memang banyak berurusan dengan peguam. Pasti dia kenal mana-mana peguam yang dia selesa. Tambah pula profilnya ditulis di Johor. Saya pula di Gombak. Jauh. Barangkali tawaran saya akan ditolak.

” Tapi tak apa. Saya cuba juga. Saya mesej dan saya nyatakan hasrat untuk membantu dan mewakili kerana saya rasakan perbuatan body shaming dan menjatuhkan reputasi terhadapnya dan keluarga oleh pengasas produk itu teramat keterlaluan.

” Saya pantang lihat orang dibuuli. Memang saya jadi marah. Pernah sekali dahulu, di mhkamah. Anak guam pihak lawan, perli-perli anak guam saya.

” Cakap sekuat mungkin dalam mhkamah. Dikatanya b#doh dan macam-macam lagi. Tetapi jaraknya dari jauh, konon-konon bersembang dengan seorang lagi kawan dihadapannya tetapi setiap perkataannya sangat taj4m dan sengaja dikuatkan dan ditujukan kepada anak guam saya.

” Saya lihat peguamnya sendiri tidak minta, dia kawal dirinya dan bertindak secara profesional. Sebab kalau ada peguamnya sendiri, kita tidak boleh main langgar. Kena hormat. Biar peguamnya jalankan tugas. Biar peguamnya yang menasihati, anak guamnya.

” Saya sabar lagi. Masih buuli lagi. Masih cakap lagi. Masih perli-perli. Dengan suara kuat, sengaja hendak beri satu mhkamah dengar. Saya tahu peguamnya sendiri tidak boleh kawal dia.

” Perbuatan membuuli ini memang tidak patut. Saya jadi marah. Saya tidak boleh lihat depan mata saya. Saya sudah tidak peduli, sama ada peguamnya hendak nasihat atau tidak, terus saya menghampirinya.

” You ni memang ada masalah attitude ke? Masalah akhlak ke? Tak reti hormat orang ke? Yang you cakap kuat-kuat ni kenapa? Jangan too much. You dah cross the line ni!”

” Selepas sesi saya bising, terus diam. Tidak bercakap terus. Saya perasan kaki buuli ini, mereka selalu cari orang yang kurang daripada mereka.

” Misalnya kurang lantang daripada mereka, kemudian mereka buuli. Pen4kut sikit daripada mereka, kemudian mereka buuli. Kurang kedudukan atau pangkat daripada mereka, kemudian mereka buuli.

” Kalau jenis yang sama atau yang lebih hebat atau tinggi kedudukan dari mereka, mereka tak berani.

” Jadi dalam kes Puan Suharnizan ini, memanglah duta itu lebih kaya, lebih popular dan lebih ramai pengikut tetapi ini bukan alasan untuk membuuli.

” Saya betul-betul hilang sabar. Rasa macam hendak pergi bantu segera. Tak sabar tunggu mesej saya dibalas oleh Puan Surhanizan.

Puan Suharnizan sudah serahkan kes kepada peguam

” Malam semalam, mesej saya sudah dibalas olehnya. Dia ucapkan terima kasih kerana memberi sokongan tetapi katanya dia sudah serahkan kes kepada peguam.

” Rupa-rupanya bila saya selidik, video kata-kata makian ini sejak bulan lepas lagi. Hanya dimuatnaik semula dan menjadi viral setelah kes duta produk ini memviralkan tentang dia dihalau dari restoran di Melaka.

” Jadi bermakna, saya mesej telah lambat. Pun begitu, saya sokong usaha Puan Surhanizan telah mengambil tindakan segera dengan melantik peguam. Lawan jangan tak lawan.

” Semoga dipermudahkan urusan Puan dengan team. Semoga memperoleh ganti rugi yang tinggi supaya menjadi pengajaran kepada yang lain.” akhiri Nor Zabetha

Pemohanan maaf dari Eira Aziera

Assalamualaikum.Pertama sekali, Permohonan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) Insiden yang tular ketika Eira membuat "Live" di Facebook Eira Azira di mana insiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan insiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kesat iaitu (Body Shaming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.Jujur Eira katakan, SALAH TETAP SALAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gagal mengawal emosi dan amarah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggung hati banyak pihak. Insiden-insiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkecil hati dan sekaligus timbul pelbagai salah faham dan prasangka buruk. Insiden yang tular ini juga telah memberikan kesan yang amat dalam pada seluruh ahli keluarga Eira, Sahabat², terutamanya Suami Eira dan Anak Eira Qalesya serta Agent² Klubna Laleh dan Miruku di seluruh Malaysia. Eira secara peribadi sangat kesal dan berilah peluang pada Eira untuk Eira cuba memperbaiki diri Eira, tutur dan kata Eira pada hari-hari yang mendatang. In Shaa AllahPermohonan maaf ini dibuat seikhlas hati Eira dan kepada kalian semua yang telah memberikan komen-komen Negatif terhadap Eira sejujurnya Eira telah berlapang dada dan maafkan semua. Kerana anda semua berhak untuk berasa kecewa dengan Eira. Keputusan Eira untuk tampil membuat permohonan maaf terhadap kedua-dua pihak ini dan juga memberi kemaafan untuk anda semua membuatkan Eira lebih tenang menghadapi ujian ini. In Shaa AllahEira berharap agar PEMILIK RESTORAN 35 di Melaka dan Pemilik Akaun Facebook SUHARNIZAN MD SIDEK serta seluruh ahli keluarga yang terkesan dengan perbuatan Eira dapat memaafkan kesalahan Eira yang dibuat samada secara sengaja mahupun tidak sengaja melalui posting "Live" di Facebook yang terlibat. Akhir kata dari Eira,"…Maaf adalah tanda keikhlasan selepas melakukan kesilapan. Kerana manusia tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Manusia tidak sempurna begitu juga saya Eira Azira.." Wasalam 🙏🏻❤️15 September 2020

Posted by Eira Aziera on Monday, September 14, 2020

Sumber: Fb Nor Zabetha

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kasi Viral Press

Sumber : https://www.asiakini.com/

 

Be the first to comment on "Buku Bertemu Ruas, Ini Tindakan Diambil Suharnizan Terhadap Eira. Rupanya Profil Dia Pun Bukan Calang2"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*