Premis Har4m Sg Buloh: 3 Penguatkuasa MBSA Dit4han SPRM, Did4kwa Terima R4suah Hingga RM3,500 Secara Bulanan

 

Tiga pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam, Cawangan Sg Buloh dit4han Suruhanjaya Pencegahan R4suah Malaysia (SPRM) berikutan isu viral premis jvdi tanpa lesen baru-baru ini, lapor Sinar Harian.

Ketiga-tiga pegawai itu dipercaya mengutip dan menerima rasvah secara bulanan untuk melindungi premis-premis perniagaan yang menjalankan aktiviti perniagaan tanpa lesen di sekitar Sg Buloh.

Difahamkan, sumber memaklumkan tiga pegawai tersebut berusia antara 41 tahun hingga 49 tahun dan telah dit4han dalam operasi yang dijalankan bermula jam 9 pagi tadi. Mereka telah dit4han di ibu pejabat SPRM Putrajaya, ketika dipanggil memberi keterangan. Dua daripadanya adalah penguatkuasa dari Cawangan Sg. Buloh dan seorang daripada MBSA Shah Alam.

Mereka dipercayai menerima rasvah antara RM300 ke RM3,500 sebulan bagi setiap sebuah premis perniagaan termasuklah premis kedai makan tanpa lesen, penjualan rokok serta gerai-gerai yang dibuka di kawasan yang tidak dibenarkan dan premis perjvdian.

Selain itu pihak SPRM turut men4han peniaga rokok selvdup berbangsa Aceh seperti yang diceritakan di dalam video viral tersebut kerana langsung tidak mempunyai dokumen perjalanan dan bakal diserahkan kepada pihak Imigresen untuk tind4kan lanjut.

Peniaga Aceh itu telah beroperasi sejak tahun lepas dan dilaporkan telah membayar wang rasuah sebanyak RM300 sebulan kepada penguatkuasa bagi mengelakkan daripada dikenakan sebarang tind4kan.

Ada yang turut berperanan sebagai pengkhi4nat dengan memboc0rkan maklumat berhubung 0perasi-0perasi yang akan dilaksanakan. Hal ini menyebabkan setiap operasi yang dijalankan gagal dan telah diketahui awal oleh peniaga-peniaga haram tersebut.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Ahmad Khusairi Yahaya mengesahkan tangk4pan tersebut dan tidak menolak ianya kutipan rasvah secara bers1ndiket dalam kalangan angg0ta penguatkuasa.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Kasi Viral Press

Kredit: Lobak Merah

 

Be the first to comment on "Premis Har4m Sg Buloh: 3 Penguatkuasa MBSA Dit4han SPRM, Did4kwa Terima R4suah Hingga RM3,500 Secara Bulanan"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*